”İnternetin Yaşamımızdaki Önemi”
Şüphesiz ki internetin çok önemli olduğu bir dönemde yaşıyoruz. İnternet sayesinde insanlar ilgi ve ihtiyaçlarının bir çoğunu hızlı bir biçimde intenet sayesinde karşılayabiliyor. İnternet aracılığıyla; aradığınız bilgiye ulaşabilmek, gazete okumak, film seyretmek, oyun oynamak, alışveriş yapmak, banka işlemlerini halletmek, dünyanın bir ucunda olsa da herhangi biriyle görüntülü ya da mesajla iletişim kurabilmek, resmi işleri halletmek, flört etmek/sosyalleşmek, sesini herkese duyurabilmek oldukça kolay ve hızlı hale geldi. Ancak sunduğu bir çok cazip seçeneğe rağmen internet sorunun ta kendisi de olabilmektedir.
İnternetin Avantajları
+ Bir tıkla dünya ayağınızın altına gelir. Bir çok bilgi, belgeye ulaşımı hızlandırır.
+ Farklı ilgi alanlarına göre çok çeşitli oyunlar oynayabilmeyi, müzik dinlemeyi ve film seyretmeyi mümkün kılan eğlendirici bir araçtır.
+ İletişimi kolaylaştırır. Tanıdık olsun ya da olmasın herkese erişebilme ve temas kurabilmek internet sayesinde oldukça kolaydır.
+ Kişi idealinde olmak istediği kişi gibi kendini istediği gibi sunma, ifade etme fırsatına sahiptir. Örneğin sosyal ilişkilerinde çekingen olan biri, sosyal medya fenomeni haline gelip kitleleri kendisine hayran bıraktırabilir.
+ Az bir çaba ile çok fazla ödüllendirici deneyim yaşama imkanı tanır.
+ İnternette gerçek kimliğini ifşa etme zorunlulunun olmaması, kişilerin toplumsal baskıyı hissetmemesi..
İnternetin bizlere sunduğu cazip seçeneklerin, hayatımıza olan katkılarının yanında birçok dezavantajı da beraberinde getirebilmektedir.
İnternetin Dezavantajları
– Denetlenme sorunlarından dolayı özellikle çocukların gelişim düzeyiyle uyumsuz pornografik, şiddet içerikli kaynaklara erişim
– Yaş düzeyinin üzerinde oyun, görsel materyal vs. ile çocukların sanal olan ile gerçek olanı ayrıştırmada zorlanması ve beraberinde tetiklenebilen kaygı, korkular, uyum sorunları…
– Çocuk ve ergenlerde ebeveyn rehberliği, koruma ve yönlendirmesi yetersiz olduğu durumlarda istismara açık bir mecra haline dönüşmesi…
– İnternetin uzun süreli kullanımına bağlı oluşabilecek fiziksel sorunlar (baş,sırt ağrılar, uyku ve beslenme alışkanlıklarında belirgin değişmeler vs.)
– İletişimi kolaylaştırıcı etkisinin yanı sıra çocuk, ergen ya da yetişkin fark gözetmeksizin sosyal açıdan izole hale getirme ihtimali…
– Yoğun ve uzun süreli kullanıma bağlı sosyal becerilerde belirgin zayıflama ya da uygun sosyal becerileri geliştirememe
– Yoğun ve uzun süreli kullanımında iş, eğitim alanlarında üretkenliği ve performansı düşürebilme…
– Sorumluluk alabilme ve sürdürebilme, engellenme ve sıkıcı olan şeylere karşı tahammül gücünü azaltabilme..
– Kullanım amacına bağlı olarak; duygusal, finansal, ilişkisel sorunlar…
İnternet ve Bağımlılık
Bağımlılık denilince akla ilk gelenler alkol, sigara, eroin gibi uyuşturucu maddeler olsa da bir insan; herhangi bir ilişkiye, kumar oynamaya, alışverişe ve bilgisayar, internete karşı bağımlılık geliştirebilir. Madde etkisine bağlı olmaksızın davranışsal bağımlılıklar içinde ele alınırlar. Günümüzde internete bağlı yaşanan sosyal, ailevi, mesleki ve bireysel sorunlar, kişinin işlevselliğini bozacak hale gelmesiyle birlikte psikiyatrinin de ilgi odağı haline gelmiştir.
İnternet Bağımlılığını neler düşündürebilir ?
- İnternetle ilgili aşırı zihinsel uğraş (çevrimiçi değilken bile internet hakkında sık düşünmek)
- İnternete bağlı kalma süresinde artışa ihtiyaç duyma
- İnternet kullanımını bırakmaya yönelik başarısız girişimler
- İnternet kullanımının azaltılması, tamamen bırakılması ya da internete erişememeyle bağlı; huzursuzluk, gerginlik, mutsuzluk, karamsarlık
- İnternetin aşırı kullanımına bağlı kişinin ilişkileri, okulu ya da işiyle ilgili sorunlar yaşaması
- Kişinin çevresi tarafında internet kullanımıyla ilgili sık uyarılması
- İnternete bağlı kalabilmek için kişinin çevresine yalan söylemesi, gizli internete bağlanma
- Gündelik sorumlulukları yerine getirmede sorunlar (Kişinin özbakımı, uyku ve beslenme ihtiyacı, okulla ilgili, mesleki ya da ailevi sorumlulukları yerine getirememesi…
İnternet Bağımlılığında Tedavi Mümkün müdür?
Öncelikle bir kişi ya da kişinin yakınları; internet kullanımıyla ilgili belirgin sorunlar yaşıyorsa mutlaka ruh sağlığı alanında çalışan profesyonellere başvurmalıdırlar (Psikiyatrist, klinik psikolog). Yapılacak detaylı bir değerlendirme sürecinin ardından altta yatan olası psikiyatrik rahatsızlıklara (Kaygı bozukluğu, depresyon, dürtü kontrol sorunları, bipolar duygudurum bozukluğu vs..) yönelik farmakolojik tedavi (ilaç tedavisi) internet bağımlılığının belirtilerini azaltabilirken bağımlılığın kendisine yönelik etkili tedavi genellikle davranışsal-bilişsel tekniklerin ön planda olduğu psikoterapi sürecini gerektirmektedir.
Klinik Psikolog Onur ARSEL
Yararlanılan Kaynaklar
* Ö, Kültegin (2012), ”İnternet Bağımlılığı: İnternetin Psikolojisini Anlamak ve Bağımlılıkla Başa Çıkmak”. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
* Arısoy, Ö. (2009), ”İnternet Bağımlılığı ve Tedavisi. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar”, Current Aprroaches in Psychiyatry, 1: 55-67.
* Şenormancı, Ö. ; Konkan, R. ; Sungur, M.Z. (2010). ”İnternet Bağımlılığı ve Bilişsel Davranışçı Terapisi”, Anadolu Psikiyatri Dergisi, 11: 261-268.
Bir Cevap Yazın